Wij, Wadse en Mathilde en samen werken we aan ons project La Vie Naturelle. We willen graag zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie en voedsel. Wij streven een simpeler leven na, in contact met de natuur en de lokale gemeenschap, biologisch en duurzaam met een minimale belasting voor de natuur.

Dit doen we bijvoorbeeld door lokaal energie op te wekken, water te gebruiken uit eigen bron en door de rocket-mass-heater (kachel) te stoken met sprokkelhout. We bouwen met natuurlijke materialen, zoals strobalen en leem, liefst lokaal verkregen.
Zo hebben we de strobalen van onze buurman, de klei uit ons weiland en het hout uit de bossen die ons omringen.

We verbouwen biologische groenten, fruit en kruiden en maken daar o.a. jams, siropen, chutneys en compotes van, maar ook natuurlijke verzorgingsproducten.foto (11)

Met deze manier van leven willen we graag anderen inspireren. Onder andere door middel van social media, workshops, cursussen, lezingen,  het geven van rondleidingen, door het werken met internationale vrijwilligers en middels ecotoerisme.

Wat hebben we het afgelopen jaar kunnen creëren:

 • Leem/strobalen huis (nog niet af :-))
 • Biologische groentetuin, kruiden- en bloementuin
 • Fruitbomen en -struiken
 • Wilde (bijen)bloemen velden
 • Bijenkasten
 • Kippen
 • Poly tunnel

En natuurlijk komen er in/bij ons huis allerlei Off-grid voorzieningen, zoals pv-panelen, zonnecollectoren,rocket mass heater, droogtoilet en een rietfilter.

De laatste jaren waren we actief in een ecologisch centrum voor biologische voedselproductie en ecotoerisme in de Lage Vogezen. Daarna zijn we op verschillende plekken in Frankrijk aan het werk gegaan om nieuwe ervaringen op te doen, mensen te leren kennen en een mooie plek voor onszelf en onze plannen te vinden.
Zo zijn we in de prachtige Morvan terecht gekomen, op l’Huy Préau om precies te zijn. Dit inspirerende cursuscentrum op een fantastisch mooi landgoed, sluit precies aan bij onze plannen. Samenwerken lijkt de perfecte zet om voor de gasten een prachtige tuin te creëren om in te genieten en te ontspannen. Alle verse waar gaat rechtstreeks naar de restaurant-keuken, Zodat onze gasten heerlijk kunnen eten van biologische groenten en kruiden van eigen land!

Wil je meer weten over ons project? Stuur ons een berichtje op: info@lavienaturelle.nl

 

 

 

6 Responses

 1. Michiel

  Geweldig hoe het eindelijk allemaal vorm begint te krijgen, hoe jullie elkaar daarin hebben gevonden. En een succes wordt het zeker!

 2. Heidi

  Hallo!

  wat een mooi project van jullie! ik overweeg om een cursusweek te gaan doen.
  En hoe werken jullie met vrijwilligers?

  Wat me opviel was dat de datum van de cursusweek hier op jullie site niet overeenkomt met de agenda van Preau

  Groetjes, Heidi

 3. Annemarie

  Hallo .ik heb iets gelezen over 8 aug maar kan het niet meer terug vinden ….kan je me meer informatie geven.fijne avond ,Annemarie

 4. Yiroon

  ik word heel blij van dit soort initiatieven, en vind het geweldig dat jullie deze kennis en ervaring ook weer willen doorgeven, kom graag een keer als vrijwilliger mijn steentje bijdragen

 5. La vallée des fruits

  JULLIE ZAKJES, BIJEN BLOEMEN en eetbare bloemen, cadeau gekregen en ook weer cadeau gedaan. We gaan ze uitstrooien op onze mooie naturisten camping in de Franse Limousin. ” Camping naturiste la vallée des fruits” nog in opbouw. Hopende nog vele jaren bij jullie te kunnen bestellen. Sandra en Marc

 6. Riet voermans

  Het was bijzonder om in jullie leven te mogen kijken.Het is bijzonder dat jullie gaan voor het goede.
  Mooie tuin met heerlijke groenten wij hebben ervan gesmuld.
  Dit alles maakt mij blij en geeft hoop

Laat een reactie achter