Courgettes in overvloed, wat doe je ermee?

posted in: Uncategorized | 0

Als ze eenmaal zijn begonnen, is er geen houden meer aan! Tientallen courgettes per dag oogsten we op dit moment. Hieronder twee recepten om ze in te maken, zo heb je een voorraadje voor de winter en ook altijd een leuk cadeautje bij de hand.
We maken er bijvoorbeeld graag Zoet-zuur en Jam van. Allebei makkelijk te maken en erg smakelijk!

Zoet-Zuur

Dit heb je nodig:

  • 1 kg courgettes
  • 2 uien
  • 3 el zout
  • 500 ml natuurazijn
  • 300 g suiker
  • naar smaak mosterd- of dillezaad, knoflook, curcuma, venkelblad of dille

-Was de courgettes, snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Dan snij je het vruchtvlees in kleine blokjes.

-Maak de uien schoon en snijd ze in ringen.

-Meng de courgettes met de uien in een grote kom en strooi het zout erover. Laat het geheel enkele uren staan.

-Schep de groentes in een vergiet, spoel ze goed af en laat ze uitlekken.

-Breng in een grote pan de overige ingrediënten aan de kook.

-Laat dit mengsel enkele minuten doorkoken en voeg de courgettes en de uien toe. Breng alles weer aan de kook en laat ongeveer vijf minuten koken.

Zoet-zuur is het lekkerst als je het minimaal drie weken laat intrekken. Erg smakelijk als bijgerecht bij oosterse gerechten, door salades of op brood bij (oude) kaas.

Courgette Jam


Dit het je nodig:

  • 1 kilo courgettes (zonder pitten)
  • ½ kilo suiker
  • 2 citroenen
  • 1 sinaasappel
  • 4 gram agar agar
  • gesteriliseerde potten
    (gebruik je liever geleisuiker, dan vervangt dat de suiker en de agar agar)

Was de courgettes, halveer ze in de lengte en verwijder het zaad met een lepel.

Rasp de courgette en rasp ook de schil van de citroenen. Pers de citroenen en de sinaasappel uit.

Doe alles over in een grote pan en breng het geheel aan de kook terwijl je regelmatig roert. Laat de jam-to-be ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de courgette zacht is geworden.

Voeg de suiker toe en laat het daarna nog even doorkoken.
Voeg dan al roerend de agar agar toe en laat het nog maximaal 2 minuten koken. Dan vul je de potten en zet je ze op de kop weg.
Een nachtje laten afkoelen en klaar is je jam.

Wil je meer weten over ons Zelfvoorzienenende leven?
Op dit blog schrijven we vaker tips, recepten of delen we filmpjes. Leuk als je meekijkt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *