Lage stookkosten?

posted in: Uncategorized | 0

Wat kost het maken van een zuinige kachel en wat zijn vervolgens de stookkosten ervan?

Hieronder vind je een overzicht van de kosten die wij gemaakt hebben bij de bouw van onze Rocket Mass Heater. Dit is een zuinige, super efficiënte en schone kachel die je makkelijk zelf kunt maken.

Besparen:
Je kan hier en daar nog wel wat besparen op deze kosten. Misschien vind je ergens gebruikte bakstenen en oude stoeptegels zijn vast ergens gratis af te halen.
Voor de pijp kozen we voor een volledig dubbelwandige, maar het eerste stuk kan ook enkelwandig zijn en wellicht tweedehands te vinden.

Het voordeel van een rocket mass heater met een bankje
is dat je er gelijk een meubelstuk bij hebt!

Stookkosten:
Staat je kachel eenmaal, wat heb je dan nodig om het lekker warm te stoken?

Wij gebruiken 3 ‘soorten’ hout en een eierdoosje.
We steken eerst het eierdoosje aan en vervolgens gaan daar wat kleine houtjes bij. Wij gebruiken hiervoor stukjes van houten groente kratjes bij de meeste supermarkten als afval worden gezien en die je dus gratis kunt meenemen.
Daarna is het fijn om wat grotere houtjes erbij te leggen, bijvoorbeeld van een stukje plank die je in vier hebt gehakt of gesprokkelde takjes. Dan kunnen de grote blokken hout erbij en branden maar!

De houtblokken laten we bezorgen, bij ons kost dat € 48,- per kuub. Omdat ons huis zo goed geïsoleerd is stoken we maar tweeënhalve kuub per jaar ofwel € 120,-.

Meer info over deze kachel vind je hier:
Rocket Mass Heater
Filmpje Rocket Mass Heater in actie!

Follow admin:

Latest posts from

Leave a Reply

Your email address will not be published.