Maak zelf Calendula / Goudsbloem Zalf

posted in: Uncategorized | 0

De bloem voor je huid! Verzacht en herstelt droge of beschadigde huid.

Misschien heb je deze mooie bloemen al in je tuin staan. Zo niet, dan ben je nog mooi op tijd om ze te zaaien. Goudsbloemzaden zijn zogenaamde ‘lichtkiemers’, dus je stopt ze niet in de aarde, maar strooit ze erover uit.

Ik gebruik de kleurige bloemen graag op salades, in kruidenboter, als snijbloem, in de thee, als tinctuur, in een pesto, maar vooral als ZALF!

 
Ik zie het echt als eerste hulp zalfje en merk dat ik het veel gebruik bij kleine wondjes die makkelijk ontstaan als je veel in de tuin werkt;-)

Maar ook oude littekens vervagen als je trouw gaat smeren!

Calendula heeft een antibacteriële werking en kan dus meteen op wondjes worden gesmeerd. Het ontsmet en maakt dat de huid sneller en mooier hersteld.

De zalf gebruik je bijvoorbeeld ook bij insectenbeten, schaaf- of brandwonden, droge huid of lippen, kloven, zonnebrand en luieruitslag. Het maken ervan is heel leuk om te doen, hieronder vind je de manier waarop ik de zalf al jaren maak.Dit heb je nodig:
– Calendula bloemen
– olie, liefst biologisch bijv. zonnebloem- of amandelolie
– bijenwas
– gesteriliseerde glazen pot
– kleine potjes om de zalf in te doen

* Oogst de calendulabloemen op een zonnige dag na elf uur (ze moeten droog zijn) en doe ze in een gesteriliseerde glazen pot.

* Giet de olie er overheen en zorg dat de bloemen goed onderstaan en zet de pot in de zon op de vensterbank.

*Na een maand is het tijd om te filteren, neem hiervoor wat kaasdoek of andere dunne stof.

* Neem vervolgens 100 ml van de goudsbloemolie en voeg er 15 gram bijenwas aan toe. Verwarm het geheel au bain-marie tot de was gesmolten is.

* Giet de warme olie in de potjes waarin je de zalf wilt bewaren en laat het afkoelen en stollen.

Follow admin:

Latest posts from

Leave a Reply

Your email address will not be published.