Droogtoilet

posted in: Uncategorized | 6

Voor ons was de keuze voor een droogtoilet heel simpel. We hadden er al goede ervaringen mee en het idee van water zomaar wegspoelen stond ons niet zo aan.

We kozen ervoor om zelf ons toilet te bouwen, zodat we hem precies op maat konden maken. Door een urine-separator te gebruiken, hebben we geen last van geuren. De vaste delen komen in een grote emmer terecht waarin een composteerbare zak zit. Doordat de urnie niet hier terecht komt, hoeven we de zak maar 3x per maand te legen en wordt hij niet te zwaar. Je tilt de zak er gemakkelijk uit, om hem vervolgens naar de speciaal daarvoor bestemde composthoop te brengen. We hebben twee hopen naast elkaar en gebruiken er steeds 1 zodat de ander kan composteren. Deze compost gebruiken we bij onze bomen, je zou het ook in de moestuin knnen gebruiken maar veel mensen vinden dit geen fijne gedchte, dus doen wij het niet.

Een composttoilet is simpel te maken, een duurzame oplossing, prettig in gebruik en het scheelt veel water! Gemiddeld wc-gebruik neemt zo’n 40 liter (drink)water per dag, dus een mooie bespraring. Bovendien kan je heb overal plaatsen, omdat je niet gebonden bent aan water aan- en afvoer.

Wil je meer weten? En een beschrijving hoe we dit toilet bouwden?
Lees ons E-boek: ‘Off the Grid, creëer je eigen Zelfvoorzienend Paradijs!’

Follow admin:

Latest posts from

6 Responses

 1. Willy van Casteren

  hier wordt poep en pies gescheiden. ik denk er over om er twee langs elkaar te maken, een voor poep, en een voor pie s. we doen het met zaagsel uit de zagerij ( wie wil hebben, welkom) , de combinatie van ureum (urine) en koolstof ( zaagsel of stro) moet weer een goede meststof opleveren. de bacterien hebben dan genoeg eiwit ( =ureum, stikstof rijk oftewel N in de scheikunde) en brandstof ( = koolstof oftewel C in de scheikunde ) het gaat om de goede C/N-verhouding

  • jan

   Of je nu een gescheiden systeem hebt of niet, de stikstofbinding van ureum en koolstof treedt toch evenzeer op.
   En de geurhinder is even miniem…dus waarom zou je nog een complex en duur scheidingsapparaat plaatsen?

 2. Peter Scheltus

  Mee met Astrid, inspirerend en ziet er goed uit,

  Hoe zit hij in elkaar? Wij wonen in de natuur in Kroatie. We zoeken altijd naar handige functionele natuur beschermende oplossingen.

  Groeten uit zonnig Kroatie

Leave a Reply

Your email address will not be published.