Welkom bij ons blog!

posted in: Uncategorized | 1

‘La Vie Naturelle’ of ‘Het Pure Leven’, klinkt mooi, maar wat houdt dat eigenlijk in?

Van eigen land leven, zelf energie opwekken, water uit de bron, zelf een huis bouwen van natuurlijk en lokale materialen. Maar bijvoorbeeld ook eten wat het seizoen je te bieden heeft, zelf kruiden voor thee plukken, zalfjes of medicinale tincturen maken, composteren, bijen houden op een natuurlijke manier, zaden oogsten voor het volgende jaar, je eigen schoonmaak- en verzorgingsprodukten maken.

In deze blog nemen we je mee in ons ‘pure’ leven!

In onze biologische moestuin, telen we de groenten, kruiden, vruchten en bloemen voor de restaurantkeuken van onze buren (cursuscentrum Préau) en voor mensen uit de buurt die graag bio en lokaal eten. Verder laten we de beste planten bloeien, dat ziet er heel mooi uit en het geeft de bijen lekker veel nectar. Na de bloei oogsten wij de zaden, voor het volgende jaar en voor de verkoop in deze webshop. Voor ons een heel bijzonder idee dat ‘onze’ zaden op deze manier de wereld ingaan.

DSC00153

20170702 Preau MG 1463 0019
Prei in bloei

We gebruiken principes uit de Permacultuur. Je hebt die term vast weleens gehoord, maar wat houdt het nu eigenlijk is?

De naam ‘permacultuur’ is een samengestelde term van ‘permanent’ en ‘agricultuur’. Bij permacultuur staat het behoud van de aarde en haar natuurlijke kringloop voorop. Alle levende wezens, mens, dier en plant vormen samen een evenwichtig geheel. Hierdoor is er overvloed en heeft alles en iedereen in de kringloop een bestaan.

Een paar belangrijke praktische punten:

– door niet te ploegen, spitten of frezen laat je het bodemleven met rust, alle schimmels, bacteriën en andere belangrijke beestjes kunnen hun werk doen en de bodem in topconditie brengen/houden.

– je past geen monocultuur toe. Dus niet rijen lang dezelfde groenten, maar alles lekker door elkaar heen, groenten, kruiden en bloemen! De planten helpen elkaar, je hebt minder kans op plagen en de grond raakt niet eenzijdig uitgeput van voedingsstoffen

– blij met onkruid! Echt, alles wieden is niet meer nodig, want vaak hebben ook deze planten handige functies, een distel of paardenbloem bijvoorbeeld wortelt heel diep en haalt op die manier belangrijke mineralen uit diepere grondlagen voor je naar boven 🙂

– eerlijk zullen we alles delen, dus dat insecten of vogels een deel van je oogst opeten, dat hoort erbij. (tot ongeveer 15%)

– alles is multifunctioneel, dus een plant trekt bijvoorbeeld insecten aan, geeft mooie eetbare bloemen en zorgt met zijn wortels voor stikstofbinding in de bodem. Of je maakt een takkenhaag, zodat je sommige planten schaduw kan bieden en je er bonen tegenaan kunt laten klimmen, terwijl egels en vogels kunnen er hun thuis in maken.

Wil je meer weten?
Lees ons E-boek: ‘Off the Grid, creëer je eigen Zelfvoorzienend Paradijs!’

Follow admin:

Latest posts from

  1. Margot

    Leuk verhaal! Lekker lui tuinieren spreekt me aan, maar ook de slimme trucs, de georganiseerde chaos, het alles delen met alle dieren en diertjes in de tuin. Ik wil ook een stukje permacultuur in mijn Montchanson! Kan niet wachten…

Leave a Reply

Your email address will not be published.