Kiemen, een mini-tuintje op je aanrecht

posted in: Uncategorized | 0


Heel gezond, makkelijk, lekker en sierlijk!

Wat zijn kiemen?
Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden. Deze kleine kiemen hebben de potentie om een grote sterke plant te worden, ze zitten dus vol levenskracht! Ze bevatten veel enzymen, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen.


Je kunt van heel veel zaden de kiemen eten. Dus qua smaak, voedingswaarde en kleur kan je alle kanten op. Denk bijvoorbeeld aan de zaden van broccoli, luzerne (= alfalfa), rode biet, prei, rucola, fenegriek, linzen, quinoa of radijs. Ook heel lekker zijn kiempjes zonnebloempitten of peulvruchten als kikkererwten en mungbonen (= tauge).

Heerlijk bijvoorbeeld op een groene salade, door rijst of andere granen, op een soepje of op een boterham met humus, kaas of pindakaas.

Aan de slag!
Je kunt de mooiste kiemschalen,-bakjes, -torens en trays aanschaffen, maar je kunt het ook simpel en goedkoop houden. En doen met wat er al is! (een mooi principe uit de permacultuur)

Je hebt een grote glazen pot nodig, een stuk (kaas)doek of andere dunne stof, een elastiek en natuurlijk de zaden.
Tip! Wij hebben het netje dat om knoflookbollen zit gebruikt!

  1. Doe twee eetlepels zaden in de pot en schenk het voor de helft vol met koud water. Zet het een nacht weg op je aanrecht.
  2. Spoel de volgende dag het zaad af met koud water. Dek de pot af met het doek of het netje doe er een elastiek omheen.
    Nu draai je de pot om zodat het water er goed uit kan lekken. Zet de pot op een hoek van ongeveer 45 graden in een schaal oid. Het water moet er goed uit lopen, anders gaan de zaadjes rotten.
  3. Spoel het zaad 2 keer per dag met koud water en zet de pot weer terug in de schaal om uit te lekken.


Het ligt aan het soort zaad dat je hebt gebruikt, maar na een paar dagen zie je ze al ontkiemen. Je eet ze vanaf het moment dat de eerste groene blaadjes zichtbaar zijn. Dan stop je met het dagelijks spoelen en kan je ze in een afgesloten pot of bakje nog zo’n 2-3 dagen in de koelkast bewaren. (of buiten op een koele plek als je geen koeling hebt, zoals wij;-))


Wil je meer weten?
Lees ons E-boek: ‘Off the Grid, creëer je eigen Zelfvoorzienend Paradijs!’

Follow admin:

Latest posts from

Leave a Reply

Your email address will not be published.