Zelf je Thee drogen

posted in: Uncategorized | 2

Niets fijner dan met je mandje door je tuin of in de buurt te struinen en mooie kruiden en bloemen plukken!

vers kopje thee

Zet meteen een lekkere thee van je vers geplukte oogst!

Gewoon het kruid, de bloem of een melange ervan in een pot of mok, kokend water er overheen en een paar minuten laten trekken. Heerlijk en gezond, bovendien zonder afval!

Voor later in het jaar maak je een flinke gedroogde voorraad om steeds de thee te kunnen zetten waar je zin in hebt of waar jouw lijf behoefte aan heeft.

kruiden en bloemen of droogrek

Drogen gaat heel goed en makkelijk in bosjes, bijvoorbeeld salie, venkelblad of munt. Niet te veel takjes bij elkaar binden, anders droogt het in het midden van het bosje niet zo goed. Ophangen ergens in je huis waar het niet vochtig is en waar ook geventileerd wordt. Ik doe het gewoon in de huiskamer en bij koud/nat weer boven de kachel.

bosjes venkel, salie en citroemelisse

Daarnaast heb ik een aantal droogrekken. Deze maak je simpel zelf door wat latjes in een frame te spijkeren en er een dunne (kaas)doek tegenaan te nieten.

Hierop leg je een laag van het kruiden dat je wilt drogen.
Wil je de bloemen mooi in hun vorm houden, bijvoorbeeld als je een zakje thee cadeau gaat geven. Dan leg je de bloemen op de kop op het doek, doe je dit niet dan sluiten de meeste bloemen.

frame met doek

De kruiden en bloemen zijn droog als je een knisperend geluid maken, dan sla je ze op in glazen potten (op een donkere plek bewaren) en heb je je wintervoorraad klaar!

gedroogde bloemen


Een greep uit wat je allemaal kunt drogen voor thee:
salie, munt, citroenmelisse, verveine, tijm, rozemarijn, venkel, dropplant, braam- en frambozenblad, oregano, brandnetel, weegbree, kleefkruid…..

goudsbloem, slaapmutsje, malva, lavatera, kamille, cosmea, korenbloem, duizendblad, rozenblaadjes, geranium, vlierbloesem, meidoornbloesem, lindebloesem, lavendel…..

Wil je meer weten over onze zelfvoorzienende manier van leven?
Lees ons E-boek: ‘Off the Grid, creëer je eigen Zelfvoorzienend Paradijs!’

Follow admin:

Latest posts from

2 Responses

  1. Anna

    Leuk! Ik ben nog zoekende in lekkere kruiden combinaties voor thee. Nu gooi ik zomaar wat door elkaar.

  2. Mark Hoksberg

    Bedankt voor de tips Mathilde, ik kwam al googlend hier terecht met de vraag hoe je venkelloof kan drogen voor thee. (Mijn knolvenkel is allemaal doorgeschoten door de hitte). Opgelost!

Leave a Reply

Your email address will not be published.