‘La Vie Naturelle’, ook voor de bijen!

Ook de bijen proberen we een zo natuurlijk mogelijk leven te geven. Blije bijen dmv natuurlijk imkeren, dat is ons doel!
Een paar punten die hierin belangrijk zijn:

– We laten de bijen op hun eigen honing overwinteren.
Kinkt heel logisch en dat is het ook. Toch gebeurt dat in de gewone imkerij niet. Normaliter worden, tijdens en aan het einde van de zomer, de kasten leeggehaald om de honing te kunnen verkopen. De bijen krijgen suiker(water) terug, zodat ze te eten hebben gedurende de maanden die volgen. Net als voor mensen is suiker niet gezond voor de bij. Belangrijke voedingsstoffen als vitaminen en mineralen zitten er niet in en dit verzakt de gezondheid van het volk.

Wij laten onze bijen de hele winter met rust en met hun eigen honing. Zodra de eerste bloesems aan de (fruit)bomen verschijnen in de lente, vliegen ze weer uit en kunnen ze nectar halen. Is er dan nog een rest honing over van de wintervoorraad, dan kan je dat voor jezelf nemen zonder de bijen te benadelen.

– Zo min mogelijk de kast openen.

Bijen houden door met hun vleugeltjes te wapperen de kast op een temperatuur van ongeveer 35 graden. Dit kost ze veel energie en elke keer als de kast opengaat, verdwijnt er veel van de warmte die ze hebben opgewekt.

Daarnaast langt er een speciale feromonenwolk in de kast. Een soort geurwolk die als communicatiemiddel wordt gebruikt. Bijen weten hierdoor bijvoorbeeld welke taak ze in het volk hebben, ze herkennen elkaar er ook door en de koningin laat op die manier weten wanneer haar bruidsvlucht zal zijn. Deze communicatie is van levensbelang voor de bij, elke keer als de kast opengaat, wordt deze verstoord.

    Onze vier verschillende bijenkasten

– We laten de bijen zelf hun raat bouwen.

Meestal worden er vellen voorgedrukte raat in de kasten gehangen waarop de bijen dan door kunnen bouwen. Dit heeft als groot nadeel dat de bijen niet zelf de grootte van de zeshoekige cellen kunnen bepalen. Bijen kunnen bijvoorbeeld de varroamijt bij zich dragen, deze mijt één van de oorzaken van bijensterfte. Bijen reageren direct door de zeshoekige cellen kleiner te bouwen, zodat zij er nog wel in passen, maar de mijt niet. Deze manier van zichzelf beschermen kan niet als de raat is voorgedrukt.

-Zorg voor veel bloemen, ook in de stad!

Waar we maar kunnen, zaaien we bijenbloemen die veel nectar opleveren voor de bijen.

DOE JE OOK MEE? Ze kunnen onze hulp goed gebruiken!

Zo leuk om te doen en zo belangrijk! Zaai op elk stukje braakliggende (gemeente)grond, op je balkon, in potten, rondom bomen in perkjes, in het park.
Overal waar je maar wat aarde ziet, kan je BijenBloemen-zaad strooien. Het gaat er supermooi uitzien en de bijen zullen heel blij zijn!

Help je mee met ons BLIJE BIJEN Project?
Wij zijn heel dankbaar voor een Donatie, zodat we o.a. goed voor onze bijtjes kunnen blijven zorgen!
zie:


MERCI!